16 December 2010

του ντου ορ νοτ του ντου;

Εδώ μπορείτε να δείτε τη χθεσινή επίθεση στον Χατζηδάκη (αρχίζει στο 0:49, αλλά και τα προηγούμενα είναι ζόρικα). Σήμερα, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός δήλωσε τα εξής (επιτρέψτε μου το copy-paste):
Δεν αισθάνομαι κανένα μίσος για όσους μου επιτέθηκαν χθες. Ωστόσο, όλοι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με το μίσος και με τη βία. Αντίθετα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους μου συμπαραστάθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και μετά από αυτήν. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον αστυνομικό που μου έχει διαθέσει η Πολιτεία και τους δύο πολίτες που τραυματίστηκαν προσπαθώντας να με υπερασπιστούν.

Μερικές πρόχειρες σκέψεις δικές μου:


α) Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αποκαλυπτικό για μένα είναι πως όσοι την πέφτουν στον Χατζηδάκη και
τον μπινελικώνουν δεν είναι καβλωμένοι πιτσιρικάδες, «κουκουλοφόροι» ή μη. Είναι άνθρωποι μιας άλφα ηλικίας, που μόνο με αντιεξουσιαστές (προσθέστε εισαγωγικά κατά βούληση) δεν μοιάζουν. (Το ίδιο πράγμα φαίνεται ακόμη πιο χαρακτηριστικά στο γνωστό βίντεο με τον Βγενόπουλο έξω από τη Μαρφίν της Σταδίου, τη μαύρη 5η Μαΐου.) Δείτε κι ένα άλλο, πολύ διαφωτιστικό βίντεο, που δείχνει καθαρά ότι το πέσιμο ήταν αυθόρμητο και μαζικό. Είναι πραγματικά τρομακτικό να βλέπεις να σχηματίζεται ένα ποτάμι ανθρώπων πίσω από τον Χ., το ποτάμι της οργής που ξεχειλίζει πια (και που πρέπει να είσαι τυφλός, ηλίθιος ή απλά πολιτικός για να μην το βλέπεις).

β) Ο Χατζηδάκης μού είναι από αδιάφορος έως συμπαθής, με την έννοια ότι δεν έχει ακουστεί κάτι γι' αυτόν (διορθώστε με αν κάνω λάθος) ούτε είναι γραμμένο στο κούτελό του «είμαι λέρα» (βλέπε Βουλγαράκης), για να το παίξω και λίγο φυσιογνωμιστής. Όμως, είτε επειδή δεν του κόβει είτε επειδή δεν έχει τ' αρχίδια, δεν είπε το αυτονόητο, το ελάχιστο που ήταν υποχρεωμένος να πει εάν θέλει
σαν γνήσιος πολιτικός να υποστηρίζει ότι «αφουγκράζεται την κοινωνία»:
Δεν αισθάνομαι μίσος για όσους μου επιτέθηκαν. Μπορώ μάλιστα να κατανοήσω την πράξη τους. Τόσα χρόνια γαμάμε τον κόσμο, τώρα ήρθε η σειρά να μας γαμήσει κι αυτός λιγάκι. Δεν έχει σημασία πόσοι ή ποιοι από μας αξίζουν αυτό που συνέβη σε μένα, σημασία έχει πως πρέπει όλοι να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, που έλεγε και μια ψυχή.

Δεν το έκανε όμως, αντίθετα κατέφυγε στα κλασικά πατερναλιστικά μηνύματα περί μη βίας και καλύτερου εαυτού.


γ) Διαβάζω ότι με εντολή εισαγγελέα διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση. Πριν από δύο χρόνια, τέτοιες μέρες, συνέβαινε μια άλλη επίθεση, μόνο που το θύμα δεν ήταν πολιτικός αλλά συνδικαλίστρια, και το όπλο δεν ήταν μπουκαλάκια και καρπαζιές αλλά βιτριόλι. Δύο χρόνια μετά, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί παραμένουν ασύλληπτοι, η υπόθεση μπαινοβγαίνει στο αρχείο, ενώ η αρχική αστυνομική έρευνα ήταν για τα μάτια του κόσμου.
Άσχετο; Ίσως ναι, ίσως όχι.

δ) Το πέσιμο στον Χατζιδάκη έγινε στο σημείο όπου, τριάντα χρόνια πριν, τα νεοσύστατα τότε ΜΑΤ σκότωσαν την 21χρονη Κανελλοπούλου. Άσχετο; Ίσως ναι, ίσως όχι.

ε) Έτυχε σήμερα να ακούσω τον Βελόπουλο να βελάζει στη Βουλή (αντιγράφω από τα πρακτικά:
Φταίνε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. [...] Φταίμε και εμείς γιατί τα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως λειτουργούν εναντίον του πολιτικού συστήματος και κανείς δεν μιλάει. [...] Τηρούμε μια αμυντική στάση απέναντι στα Μέσα. Και είναι απορίας άξιον πως ακόμα η Βουλή δεν αποφάσισε κάποια στιγμή να βάλει τάξη στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως. Είμαι μέλος των Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως. Ασυδοσία και αναρχία! Ούτε άδειες υπάρχουν, ούτε τίποτα! Βγαίνουν, μας βρίζουν όλη μέρα, δεν ξέρω δικαίως ή αδίκως, μας εκθέτουν καθημερινά και κανένας δεν μιλάει.) και αναρωτήθηκα αν εγώ και ο Βελόπουλος ζούμε στο ίδιο ηλιακό σύστημα. Ύστερα σκέφτηκα ότι υπάρχουν και χειρότερα πράγματα σ' αυτόν τον κόσμο από τις επιθέσεις κατά πολιτικών, κι ένα από αυτά είναι το να πληρώνεσαι αδρά για να λες αναίσχυντες παπάρες και να προσβάλλεις τη νοημοσύνη εκατομμυρίων ανθρώπων· παπάρες που ενδεχομένως θα σκεφτόσουν διπλά πριν ξεστομίσεις αν προηγουμένως είχες φάει το μπουκαλάκι σου κι εσύ.

ΥΓ: Αν θέλετε να διαβάσετε ουσιαστικά και σοβαρά πράγματα για την επίθεση στον Χατζηδάκη, μπορείτε να διαβάσετε τον σημερινό old boy. Εγώ πάντως αυτό θα κάνω ευθύς αμέσως. Καληνύχτα σας.

No comments:

Post a Comment