27 September 2012

στιγμιότυπα γενικής απεργίας

  • Τέσσερις τύπισσες γύρω στα 45-50 στο πεζοδρόμιο της Σταδίου. Η μία δείχνει ένα αντιφασιστικό μπλοκ (δεν κατάλαβα ποιο ήταν) με κόκκινες σημαίες που στο κέντρο είχαν ένα μαύρο αστέρι και ρωτάει ανήσυχη τις άλλες: «αυτοί είναι χρυσαυγίτες;». Όχι βρε, απαντάει το ξεφτέρι της παρέας, οι χρυσαυγίτες είναι έτσι, ντύνονται έτσι κι έτσι κι έχουν το μαλλί γιουβέτσι (σε ελεύθερη απόδοση).
  • Πακιστανός (or something) πουλάει, αντί για νερό ή μπίρες, μασκούλες κατά των δακρυγόνων. Το βρήκα εξαιρετική ιδέα και για άλλη μια φορά θαύμασα την προσαρμοστικότητα των μικροπωλητών του δρόμου.
  • Κατεβαίνοντας την Αλεξάνδρας, οι κάθετοι δρόμοι στο ύψος των Εξαρχείων είναι γεμάτοι με μπάτσους των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ (Ξένιος βεβαίως). Φοράνε κάτι απίστευτες στολές τύφλα να 'χουν τα ΕΚΑΜκαι θυμίζουν σε ανησυχητικό βαθμό τον Δικαστή Ντρεντ. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, λέμε με τη Β., προφανώς είναι καινούργιες. Συνειδητοποιώ ότι το μίσος μου για τους μπάτσους έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και νιώθω διάφορες ατάκες να στριμώχνονται στην άκρη της γλώσσας μου (που κυμαίνονται από το «με γεια το κουστουμάκι» μέχρι τα all-time classic καντήλια), τις οποίες φυσικά δεν απευθύνω στα φασιστορομπότ. (Για τη λανθάνουσα βία και την ωμή απειλή που εκπέμπει αυτό το θέαμα δεν θα γράψει κανένας παπάρας Κασιμάτης.) Ψάχνοντας να δω αν έφεραν διακριτικά (εννοείται πως όχι), το μάτι μου πέφτει στο εθνόσημο που έχουν ραμμένο στη στολή τους. Κάποιοι έχουν την «κανονική» ελληνική σημαία και κάποιοι άλλοι έχουν την deluxe έκδοση με το αστέρι της Βεργίνας πάνω. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

3 comments:

  1. Τους έχω δει - όντως ειναι σαν τον dredd.

    ReplyDelete
  2. Σε καταλαβαίνω, το θυμάμαι αυτό το βίαιο αίσθημα απέναντι στους "χορευτές του S.A.G.A.P.O.", το νιωθα για χρόνια. Αόριστος γιατί μεγαλώνοντας το χω περιέργως ξεπεράσει. Δεν τους μισώ, δεν τους λυπάμαι κιόλας βέβαια. Τους έχω απέναντί μου κάθε φορά στις πορείες αλλά πλέον έχω καθαρότερο μυαλό. Χωρίς μίσος είσαι χρησιμότερος σκύλε, πίστεψέ με.

    Μίσος νιώθω τελευταία ξανά, περιέργως δεν έχω ωριμάσει τόσο, αλλά για "ενστολους" πολίτες αυτή τη φορά.

    ReplyDelete
  3. lemon, μεγάλη κουβέντα ανοίγεις που δεν μπορεί να γίνει από δω. Βλέπω πάντως για άλλη μια φορά ότι είσαι αρκετά ζεν τύπος, και σίγουρα πιο ζεν από μένα. Σε ό,τι αφορά εμένα και τους μπάτσους, ας πούμε ότι δεν αφήνω το μίσος να με τυφλώνει και να χάνω το δάσος. Για να κάνω μια χαζή παρομοίωση απ' την ανάποδη, είναι σαν να λιώνεις κάθε φορά που βλέπεις κάποιον/κάποια που γουστάρεις πολύ, αλλά ταυτόχρονα να ξέρεις ότι είστε ασύμβατοι, άρα το συναίσθημα δεν θολώνει την κρίση σου. (τι πίπες λέω βραδιάτικα...)
    Προφανώς αναφέρεσαι στους χρυσαυγίτες όταν μιλάς για «ένστολους» πολίτες. Όμως η νοοτροπία και οι πρακτικές τους δεν διαφέρουν από αυτές μιας μεγάλης μερίδας μπάτσων... (Αλλά είπαμε, δεν είναι για εδώ αυτή η κουβέντα.)

    ReplyDelete