12 November 2010

μπουκίτσες καθημερινότητας

(με ολόκληρο φουντούκι)

I.
Πριν από λίγες μέρες, στην εκπομπή του γίγαντα της δημοσιογραφίας (και pet hate του ανδαλουσιανού σκύλου) Λάλα, ο συνεργάτης του μας πληροφόρησε, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση που ξεχείλιζε από το μικρόφωνό του, ότι η τελευταία φράση του Όσα παίρνει ο άνεμος είναι το Frankly, my dear, I don't give a damn. Δεν πειράζει, ουδείς άσφαλτος, άλλωστε ως γνωστόν αύριο είναι μια άλλη μέρα.


II.
Είδα στον ύπνο μου τον Ψαριανό! Ήμασταν λέει σε ένα μπαρ και τα πίναμε στην ίδια παρέα. Σκεφτόμουν μάλιστα ότι τον έχω αδικήσει ελαφρώς και ότι είναι συμπαθητικός τύπος όταν δεν ξεπέφτει σε εξτρεμιλίκια. Άντε να τελειώνουμε με τις εκλογές, γιατί έχω λαλήσει...

(Ύστερα από λίγη σκέψη, εντόπισα την αφορμή του ονείρου, αλλά βαριέμαι τώρα να εξηγώ.)

III.

Χτες το πρωί, μπαίνει στον προαστιακό ένας από τους 3-4 τακτικούς τύπους που πουλάνε τη φανταστική ή μη αρρώστιά τους. Ο συγκεκριμένος, γνωστός και μη εξαιρετέος, ξεχωρίζει με την πολύ χαρακτηριστική φωνή του και την αστεία εκφορά, κάνοντας παύση κάθε 2-3 λέξεις. Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι το «αποτελώ τετραμελής οικογένεια», φράση που ποτέ δεν παραλείπει.
Πριν προλάβει να βγει ο τετραμελής, μπαίνει στο βαγόνι γυναίκα, πρωτοεμφανιζόμενη αυτή, που δεν δυσκολεύτηκε να μας πείσει ότι δεν έχει καρκίνο και δεν υποφέρει. Την έχω πλάτη, οπότε δεν τη βλέπω, μόνο την ακούω. Όπως περνάει από δίπλα μου, βλέπω μια κλασική μαυροφορεμένη (και αρκετά ογκώδη) γιαγιά, με μάσκα στο πρόσωπο και χοντρό σωλήνα που κατέληγε στην τσάντα που είχε περασμένη στον ώμο. Για κάποιον πραγματικά σκοτεινό λόγο, αυτή η εικόνα με αναστάτωσε πολύ. Χρειάστηκε να γυρίσω πολύ πίσω στην παιδική μου ηλικία και να θυμηθώ τον πρωτόγονο φόβο που ένιωθα όταν έβλεπα σε φωτογραφία βατραχάνθρωπους ή αστροναύτες, ενώ ακόμα και τώρα η θέα ανθρώπων με αντιασφυξιογόνο μάσκα με αγριεύει [ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τέτοιες μάσκες φοράνε συνήθως μπάτσοι έτοιμοι για αυτοματισμούς (για να θυμηθούμε την ξεφτίλα του Πολύδωρα, μέρες που έρχονται)]. Άβυσσος σκοτεινή το υποσυνείδητο...

(Πρέπει να έχει αυξηθεί πολύ ο ανταγωνισμός για να καταφεύγουν σε τέτοιες πατέντες· δεν θέλω να φανταστώ ποια θα είναι η επόμενη. Πάντως, αν είχα χάσει πρόσφατα κάποιον δικό μου άνθρωπο ή αν είχα κάποιον που χαροπαλεύει διασωληνωμένος, τότε θα θύμωνα πολύ. Μα πάρα πολύ όμως...)

28 comments:

  1. Immortalité13/11/10 20:25

    @ Ι Κοίτα, είναι η τελευταία φράση που λέει ο Ρετ Μπάτλερ. Με τη Σκάρλετ θ' ασχολούμαστε τώρα; ;)

    ReplyDelete
  2. Χμμ, μόλις ποστάρισα τα ανωτέρω συνειδητοποίησα, μέσω YouTube, ότι ο τύπος δεν είχε τελείως άδικο. Νόμιζα ότι είναι ατάκα που λέγεται κάπου μέσα στην ταινία, και όχι πάρθιο βέλος (πσσσ). Συγχωρούμαι όμως, γιατί πάνε πάνω από δέκα χρόνια που έχω δει την ταινία (το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, μην τρελαθούμε κιόλας).
    (γαμώτο, εκτός από τα II και III, τώρα θα νιώθω άσχημα και για το I)

    ReplyDelete
  3. Καλώς την κι ας μην άργησε :)
    (το έφαγε η μαρμάγκα στο προηγούμενο σχόλιο)

    ReplyDelete
  4. Immortalité15/11/10 18:24

    Μη νοιώθεις άσχημα βρε. Αντικειμενικά δεν έχεις άδικο. Αλλά να μη θυμάσαι τέτοιο τέλος... :)

    Έπρεπε ν'αργήσω λες;

    Το κακό είναι ότι σπίτι σου δεν έχει τρόπο να παρακολουθούμε τα σχόλια... ή έχει;

    ReplyDelete
  5. Εντάξει, δεν θυμάμαι και λίγα τέλη (και δεν εννοώ δημοτικά, κυκλοφορίας κλπ.). Το συγκεκριμένο είναι από αυτά που πήρε ο άνεμος. :)

    Όταν κάνεις comment, υπάρχει επιλογή Subscribe (κάτω από το πλαίσιο όπου γράφεις το σχόλιό σου) για να παίρνεις τα επόμενα σχόλια του συγκεκριμένου ποστ στο μέιλ σου. Αν με ρωτάς για feed, γίνεται κι έτσι, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το ενεργοποιήσω πρώτα (είμαι άσχετος από feeds). Μην τρελαίνεσαι όμως: όπως θα δεις, τα μόνα νήματα εδώ μέσα τα φτιάχνουν οι αράχνες...

    ReplyDelete
  6. Φίλτατοι, ενεργοποιημένο είναι το feed στα σχόλια, απλώς αργεί πάααρα πολύ και πρέπει να κάνεις subscribe για κάθε ποστ ξεχωριστά. Σκρολ στο τέλος της σελίδας -> Subscribe to: Post Comments (Atom).

    ReplyDelete
  7. Feed me!
    (νομίζω πάντως ότι η Ιμόρ αναφερόταν στις ειδοποιήσεις μέσω email)

    ReplyDelete
  8. Take it easy, Dracula! :)

    ReplyDelete
  9. Ντράκιουλα; Μουά;
    (χρειαζόταν πάντως ένας απέθαντος, ως αντίπαλο δέος στην αθανασία)

    ReplyDelete
  10. Immortalité16/11/10 20:28

    Ε, ναι λοιπόν στις ενημερώσεις μέσω μαιλ αναφερόμουν. Αλλά πως θα μου τις στέλνει αφού κάτω από το κουτάκι δεν έχει suscribe αλλά μόνο post comment ή preview; Και πως θα ξέρει πως να μου τα στείλει αφού δεν ξέρει το μαιλ μου; Και μπορεί κανείς να γράψει πλάγια κτλ όπως στη WP;

    Α! και ξεσκονισμένα μου φάνηκε :)

    Οι συνειρμοί σου πάντως (feed) είναι ανατριχιαστικοί :p

    ReplyDelete
  11. Έχεις δίκιο, πρέπει να έχεις προφίλ στο Blogger για να έχεις δυνατότητα e-νημέρωσης, γι' αυτό δεν σου εμφανίζεται το subscribe. Οπότε, ή φτιάχνεις προφίλ ή βολεύεσαι με τα feeds. (ελπίζω να τρέφεσαι μόνο με σχόλια)
    Μπορείς και εδώ να χρησιμοποιήσεις κάποια tags όπως και στη WP, π.χ. για bold, πλάγια, λινκ κλπ. Btw, το έχεις αυτό; Το είχε ποστάρει ο Στάζυ νομίζω· είναι φοβερά πρακτικό για μας τους agents commentateurs.
    Το μεγάλο καλό εδώ είναι ότι μπορείς να κάνεις preview το σχόλιο πριν το ποστάρεις. (Αν υπήρχε preview και στη WP, δεν θα έκανα σαλάτα τα πλάγια κάθε φορά στο άλλο μαγαζί...)

    ReplyDelete
  12. (συνέχεια από τα παραπάνω)
    Για τη σκόνη που λες, βάζω σκούπα μια φορά τη βδομάδα, αλλά τι τα θες· δεν πατάει ψυχή, τσάμπα καίει η λάμπα. :p

    Αν κάνεις κέφι πραγματικά ανατριχιαστικούς συνειρμούς, ο άνθρωπός σου είναι το πσηφίο. :)

    ReplyDelete
  13. Immortalité16/11/10 20:58

    (ελπίζω να τρέφεσαι μόνο με σχόλια) Μπα τρώγω και φαΐ, δυστυχώς... :)

    το έχεις αυτό; Εννοείται! Όταν μιλάει ο Στάζυ, κρατάω πάντα σημειώσεις. :)

    agents commentateurs
    Ντούζ πουάν!

    Σιγά μωρέ με τα πλάγια μικρό το κακό! Από εδώ και κάτω να δεις τί είχε γίνει! Καλά αυτή την ανάρτηση διάβασέ τη όλη, έχει πολύ γέλιο!

    ReplyDelete
  14. Ιmmortalité16/11/10 21:03

    δεν πατάει ψυχή, τσάμπα καίει η λάμπα Οι επισκέψεις είναι δανεικές Ανταλού, Πας στου Νίκου, σε γνωρίζουμε, λέμε δεν πάμε και από το Παγκράτι μια βόλτα; Άμα κάθεσαι μόνος σου στο Παγκράτι τι περιμένεις; Πόσοι νομίζεις εκεί που κάθονται βάζουν στο γκούγκλ un chien andalou και δεν ψάχνουν την ταινία; :p

    Πήγα και από το Ψηφίο. Τα δανεικά που λέγαμε...

    ReplyDelete
  15. Ι(μ)μόρ, τελικά παίζει το feed;
    Τον είδα το χαμό με τα bold στο λινκ. Όντως πολύ γέλιο, όταν βρω χρόνο θα το διαβάσω ολόκληρο.
    ΥΓ Τα πουάν μπορώ να τα εξαργυρώσω, ή τζάμπα τα μαζεύω;

    ReplyDelete
  16. Ιmmortalité19/11/10 14:15

    Το feed δεν παίζει...
    Μάζευέ τα εσύ και κάτι θα τα κάνουμε. :)

    ReplyDelete
  17. pointillism :)

    (οκ, το κόβω γιατί παραμάκρυνε η ουρά αυτού του ποστ)

    ReplyDelete
  18. Immortalité20/11/10 18:45

    Το feed παίζει, εγώ έχω αποσυντονιστεί παντελώς και παντοιοτρόπως, και όχι μόνο δεν κατάλαβα τί εννοούσες, αλλά νόμισα ότι κατάλαβα και απάντησα και με βεβαιότητα... :)
    (οκ, το κόβω γιατί παραμάκρυνε η ουρά αυτού του ποστ) Δηλαδή να μη σου δώσω τα ανάλογα πουάν για το pointillism ; ;)

    (Οι ουρές πάνε με το μήκος; )

    ReplyDelete
  19. Δεν κατάλαβα τι νόμισες ότι κατάλαβες, αλλά ας βάλουμε μια point εδώ γιατί έχω αρχίσει να μπερδεύομαι.
    Btw, δεν χρειάζεται να βάζεις κενό ανάμεσα στο ερωτηματικό και την παρένθεση, γιατί ο Blogger δεν τα μετατρέπει σε smilies έτσι κι αλλιώς. Δεν κατάλαβα την ερώτησή σου πάντως...
    (σήμερα δεν είμαι Ανταλού, είμαι Αλλουνταλλού)

    ReplyDelete
  20. Immortalité21/11/10 18:34

    Μπερδεύτηκα με το φηντ και την ειδοποίηση μέσω μαιλ. Που για κάποιο απροσδιόριστο λόγω θεωρούσα ότι την είχα ενεργοποιήσει. Τώρα ελπίζω να ξεμπερδευτήκαμε και οι δύο. :)
    Δύο ερωτήσεις έκανα, ποια δεν κατάλαβες;

    (σήμερα δεν είμαι Ανταλού, είμαι Αλλουνταλλού)
    Ώστε είμαστε τουλάχιστον δύο! pas mal! :)

    ReplyDelete
  21. Πώς γίνεται δύο τόσο ευφυείς άνθρωποι να μπερδεύονται σε μια κουταλιά σχόλια; :p
    Στο αν οι ουρές πάνε με το μήκος αναφέρομαι. Εγώ προφανώς εννοούσα ότι τα σχόλια είναι η ουρά στο σώμα του ποστ (συνεχίζοντας το dog theme που διατρέχει το παρόν μπλογκ).
    (Μήπως τελικά πρέπει να βάλω εγώ τσατήρι;)

    ReplyDelete
  22. Immortalité22/11/10 20:53

    Πώς γίνεται δύο τόσο ευφυείς άνθρωποι Για πάρτη μου κράτα μια επιφύλαξη... ;)

    Επειδή κατάλαβα τι εννοούσες, αλλά δεν κατάλαβα γιατί πειράζει να είναι μεγάλη η ουρά (επειδή είπες ότι το κόβεις επειδή παραμάκρυνε η ουρά του πόστ) ρώτησα αν οι ουρές έχουν ορισμένο μήκος. Να ξέρω δηλαδή να μην απαντήσω και το ξεπεράσω. Ακόμα δεν ήρθα μην αρχίσω να παραβιάζω κανόνες. :p

    ReplyDelete
  23. Για να σοβαρευτώ λιγάκι:
    Την ουρολογία την ξεκίνησα για πλάκα φυσικά, αλλά στην πορεία αναρωτήθηκα αν ο αποδομητικός χαβαλές και τα inside jokes 2-3 ανθρώπων στα σχόλια δίνουν την εντύπωση κλειστής παρέας και αποθαρρύνουν τα σχόλια από τρίτους. Πιθανότατα να μην το σκεφτόμουν αν δεν το είχα δει να συμβαίνει (σε κάποιο βαθμό) σε φόρουμ. Δεν κουνάω το δάχτυλο, απλώς αναρωτιέμαι φωναχτά καθότι καινούργιος στην Μπλογκολάνδη.
    Κατά τ' άλλα, the longer (and the hairier) the tail, the better!

    ReplyDelete
  24. Ιmmortalité25/11/10 21:20

    Μήνυμα προς κάθε τρίτο ενδιαφερόμενο: Τρίτοι μην αποθαρρύνεστε. Πριν συμμετάσχουμε στα σχόλια όλοι τρίτοι ήμασταν... :)

    ReplyDelete
  25. Και τέταρτοι μη σου πω...

    ReplyDelete
  26. Λοιπόν, αυτή η κυρία-εξωγήινος δύτης σε καταδιώκει! Πέρασα από τη γειτονιά σου και την πέτυχα Ακολασίας και Ευτυχίδου γωνία.

    ReplyDelete
  27. !!
    Σαούλ, Σαούλ, τί με διώκεις;

    Αυτό το «Ακολασίας και Ευτυχίδου γωνία» είναι το At Terror Street and Agony Way από την ανάποδη; Δεν θέλω να ξέρω πάντως τι γύρευες στην Ακολασίας, ψηφίο πράμα. (Δεν πιστεύω να τραβιέσαι με κανέναν μιγαδικό!)

    ReplyDelete
  28. Μόνο αν είναι φανταστικός ή καθαρά φανταστικός....

    ReplyDelete